Tăieturi, zgârieturi, julituri

Tăieturi, zgârieturi, julituri, sunteți sigur? Deși sunt superficiale, rănile mici necesită o îngrijire specială. Este important să respectăm mai multe etape pentru a le trata: oprirea sângerării prin compresie, dacă este necesar, curățarea rănii cu apă curată și dezinfectarea acesteia cu un antiseptic. Apoi, clătiți și uscați rana. Alegeți un plasture care să o protejeze de murdărie și bacterii pentru a evita orice risc de contaminare. Și, în cele din urmă, pentru a vindeca fără a lăsa urme, aplicați un plasture cicatrizant imediat ce rana nu mai sângerează. Aoleu, doare!

Rană

O rană, sunteți sigur? O rană este o leziune a pielii. Deși adesea superficiale, rănile mici necesită o îngrijire specială pentru a limita riscurile de infecție. Este important să respectăm mai multe etape pentru a le trata: curățare, protejare, cicatrizare.

Bășică

O bășică, sunteți sigur? Bășica este o veziculă foarte subțire formată dintr-un lichid translucid închis sub piele. În mod obișnuit localizată pe picioare sau mâini, apare după frecarea repetată a pielii (încălțăminte, unelte…) și provoacă dureri puternice. Bășicile sunt comune și adesea recurente.

Bătături

Bătături, sunteți sigur? Bătăturile sunt cauzate de o comprimare localizată a pielii în zonele de presiune și frecare (încălțăminte prea strâmtă, deformare a degetelor…). În general, se disting bătăturile incipiente (localizate la suprafața pielii) de bătăturile instalate (în profunzime și care provoacă dureri mai intense deoarece apasă asupra terminațiilor nervoase). Aoleu, doare groaznic!

Crăpături

Crăpături, sunteți sigur? Mecanismele de apărare ale pielii duc la o inflamație, uscare și îngroșare a pielii (hipercheratoză), care duce la ruperea suprafeței pielii (apariția fisurilor, crăpături mai mult sau mai puțin adânci). Pe mâini sau pe picioare, principalele cauze sunt expunerea la temperaturi foarte reci sau foarte calde, produsele de curățat agresive, frecarea sau lucrările manuale. Crăpăturile sunt dureroase și greu de vindecat.

Unghii afectate de micoze și traume

Unghii afectate de micoze și traume, sunteți sigur? Unghiile afectate sunt o problemă foarte frecventă care poate fi cauzată de daune fizice (traumatisme) sau de o proliferare bacteriană (transpirație). Unghiile afectate pot deveni albe sau galbene, fragile și pot prezenta asperități. Da, este neplăcut!

Unghiile roase

Unghii roase, sunteți sigur? În fiecare zi, mii de unghii sunt mușcate, smulse, roase și maltratate fără oprire. A mușca unghiile este o obișnuință compulsivă care duce la disconfort estetic și poate avea consecințe sociale. Unghiile roase sunt inestetice!