Care sunt cauzele aftelor bucale?
Deși sunt în general benigne, aftele bucale sunt destul de frecvente, afectând 1 din 3 persoane*, fie că vorbim despre copii sau adulți.
Există mai mulți factori care favorizează apariția aftelor bucale:
În primul rând, anumite alimente pot determina apariția aftelor la anumite persoane. Este cazul cafelei, dar și al fructelor cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile, migdalele și nucile caju. În ceea ce privește fructele, căpșunile, citricele (lămâi, grapefruit, portocale, clementine, etc.) și ananasul sunt mai susceptibile de a provoca afte, la fel ca brânzeturile tari (Comté, Gruyère, Gouda, Parmezan etc.).
Stresul cauzat de renunțarea la fumat favorizează aftele bucale. De asemenea, fumul de țigară îngroașă mucoasa bucală, făcând-o mai puțin sensibilă la atacuri, în special la cele provocate de alimente, dar această protecție dispare atunci când te oprești din fumat.
Alți factori favorizează apariția aftelor bucale, cum ar fi:
- Rănile mici din interiorul gurii provocate, de exemplu, de mușcarea obrazului sau de aparatul dentar incorect reglat.
- Modificări hormonale, cum ar fi menstruația sau sarcina.
- Stresul și oboseala
- Sensibilitatea alimentară
- O deficiență alimentară de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier
- O reacție la anumite medicamente, în special la aspirină
- Proteze dentare fixe sau detașabile, aparate ortodontice, tratament dentar
- Traumatisme (mușcături, arsuri, leziuni mecanice, etc.)
- Anemie
- Sau o predispoziție genetică.