Oricât de mică e rana, merită un Urgo!

UrgoSfatul nostruFAȚĂ ȘI CORPCum să previi și să tratezi aftele și micile răni bucale

Doctor top pagini Sfaturi 3
Sfat URGO pentru afte bucale
 

Cum să previi și să tratezi aftele și micile răni bucale

Aftele bucale, sau stomatita aftoasă, sunt localizate pe interiorul buzelor și obrajilor, pe corpul și marginile limbii, sub limbă și pe cerul gurii. Este un ulcer superficial de origine inflamatorie. Este rotund, albicios și bine delimitat, înconjurat de un halou roșu. O aftă provoacă senzații dureroase, de arsură.

Care sunt cauzele aftelor bucale?

Deși sunt în general benigne, aftele bucale sunt destul de frecvente, afectând 1 din 3 persoane*, fie că vorbim despre copii sau adulți.

Există mai mulți factori care favorizează apariția aftelor bucale:

În primul rând, anumite alimente pot determina apariția aftelor la anumite persoane. Este cazul cafelei, dar și al fructelor cu coajă lemnoasă, cum ar fi nucile, migdalele și nucile caju. În ceea ce privește fructele, căpșunile, citricele (lămâi, grapefruit, portocale, clementine, etc.) și ananasul sunt mai susceptibile de a provoca afte, la fel ca brânzeturile tari (Comté, Gruyère, Gouda, Parmezan etc.).

Stresul cauzat de renunțarea la fumat favorizează aftele bucale. De asemenea, fumul de țigară îngroașă mucoasa bucală, făcând-o mai puțin sensibilă la atacuri, în special la cele provocate de alimente, dar această protecție dispare atunci când te oprești din fumat.

Alți factori favorizează apariția aftelor bucale, cum ar fi:

  • Rănile mici din interiorul gurii provocate, de exemplu, de mușcarea obrazului sau de aparatul dentar incorect reglat.
  • Modificări hormonale, cum ar fi menstruația sau sarcina.
  • Stresul și oboseala
  • Sensibilitatea alimentară
  •  O deficiență alimentară de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier
  • O reacție la anumite medicamente, în special la aspirină
  • Proteze dentare fixe sau detașabile, aparate ortodontice, tratament dentar
  • Traumatisme (mușcături, arsuri, leziuni mecanice, etc.)
  • Anemie
  • Sau o predispoziție genetică.

Cum pot preveni aftele bucale?

Evitați consumul anumitor alimente:

Unele alimente favorizează apariția aftelor bucale. Pentru a limita riscul, înmoaie fructele uscate/confiate în apă timp de 30 până la 60 de minute înainte de a le mânca.

Dacă știi că ești sensibil la afte, evită să mănânci aceste alimente.

 

Optează pentru o bună igienă orală

Pentru a evita aftele recurente, este important să adopți o bună igienă orală, spălându-te pe dinți timp de 2 minute, de 3 ori pe zi. Dacă ești predispus la afte, folosește o periuță de dinți moale și o pastă de dinți care să nu conțină laurilsulfat de sodiu. Pentru afte recurente, poți folosi și o apă de gură fără alcool.

 

Nu îți maltrata mucoasa bucală

De asemenea, ar trebui să eviți să îți muști mucoasa bucală și să te speli prea agresiv pe dinți. Mai mult, dacă proteza dentară te doare sau este prost poziționată, nu ezita să te adresezi unui dentist.

 

Reducerea stresului și a oboselii

Pentru a reduce stresul și oboseala, nu uita să dormi suficient, după un program regulat, să faci pauze în timpul zilei și să faci exerciții fizice în mod regulat. Nu uita să îți faci timp pentru a te relaxa și a te destinde.

 

Am o aftă: ce ar trebui să fac?

În majoritatea cazurilor, aftele pot dispărea de la sine în medie în 10 zile, dar poate fi un proces lung și dureros. Există soluții disponibile în farmacii pentru a ameliora durerea și a ajuta afta să se vindece. Se pot aplica pelicule pe aftă pentru a proteja rana și a încuraja vindecarea. Dacă aftele nu par să se vindece sau dacă reapar frecvent, ia în considerare ideea de a consulta un medic. Acesta te va putea ajuta să găsești cauzele, dacă există, și îți va prescrie un tratament adecvat.

În plus, spre deosebire de herpesuri, aftele nu sunt rezultatul unei infecții și nu sunt contagioase. Prin urmare, nu există niciun risc de a transmite o aftă partenerului atunci când vă sărutați sau altor persoane atunci când folosiți obiecte în comun.

 

Surse:

* „Les Français face à leurs maux de bouche” Agenția PRPA. Aprilie 2014

Aftoza bucală recurentă – ScienceDirect

Afte bucale: simptome și cauze | ameli.fr | Assuré

Aftele bucale: ce trebuie făcut | ameli.fr | Assured

Afte bucale – NHS (www.nhs.uk)

 

URGO Anti afte și răni bucale mici, aromă de fructe, filmogel®. Acest dispozitiv medical este un produs reglementat care poartă marcajul CE. Indicație: Tratamentul aftelor și al rănilor bucale mici. Începând cu vârsta de 18 ani. Utilizarea produsului este contraindicată în timpul sarcinii și alăptării. Cere sfatul medicului sau farmacistului și citește instrucțiunile înainte de utilizare. Laboratoires URGO Healthcare. 09/2022

Distribuitor: Laboratoires URGO Healthcare- 21300 CHENÔVE- RCS DIJON 798 251 559 – Capital social 56 280 458 euro. 09/2022

ȘI DACĂ NU, logo-heading-img-2 ESTE SOLUȚIA !
PENTRU A TRATA AFTELE ȘI RĂNILE BUCALE MICI
 
Ai nevoie de mai multe sfaturi?
 
Cum să previi și să tratezi unghiile deteriorate de ciuperci și traumatisme ușoare?
 

Cum să previi și să tratezi unghiile deteriorate de ciuperci și traumatisme ușoare?

D'autres cookies sont utilisés pour vous offrir une meilleure expérience, vous pouvez accepter ou refuser leur d?p?t.